CloseForm

Blijf op de hoogte! Schrijf u in voor de nieuwsbrief

09 11 2022

R&D-mannen introduceren optische kwaliteitssorteerder

#schouten

Ongewassen pootgoed automatisch sorteren op kwaliteit. Het kan met onze nieuwste machine: de Optica Q. Eind november presenteren we ‘m voor het eerst bij de INTERPOM in Kortrijk. Kun je niet zo lang wachten? In dit artikel vertellen onze R&D-mannen het verhaal achter de machine.

Aan tafel zitten R&D-manager Ronald Koers, engineer Harold Karsies en software engineer Menno Koekoek. Samen met hun collega’s vormen ze de R&D-afdeling van Schouten Sorting. “Ik voel me thuis in de agrarische wereld”, begint Menno. “Vroeger zat ik bij het bedrijf van mijn ouders aan de band om spruiten te sorteren, waardoor ik weet hoe belangrijk, maar ook saai dit werk kan zijn. Dat het ons is gelukt om het sorteerproces te automatiseren, vind ik fantastisch.”


Sorteren op kwaliteit

Ruim zeven jaar geleden introduceerde Schouten Agri Sorting Solutions de Optica CS, een oplossing om ongewassen pootgoed met een hoge capaciteit op maat te sorteren. “Deze oplossing wordt inmiddels door meerdere klanten in Nederland gebruikt”, vertelt Menno. “Met onze nieuwe optische kwaliteitssorteerder, de Optica Q, maken we het nu ook mogelijk om automatisch te sorteren op kwaliteit. Een waardevolle aanvulling.”

De optische kwaliteitssorteerder is voorzien van deep-learning-technologie. “We hebben de Optica Q op detailniveau geleerd hoe verkeerde pootaardappelen eruitzien. Op basis daarvan kan de machine zeer nauwkeurig de kwaliteit controleren. Dankzij de rollenbaan is de oogst van alle kanten goed zichtbaar en worden aardappelen met schurft, rhizoctonia, ritnaalden, kluiten of beschadigingen er eenvoudig tussenuit gehaald.”


Eigen platform

Hoewel de Optica Q gebruikmaakt van bestaande algoritmes, draait de machine op het unieke Invaro-software- en visionplatform. “Omdat we dit platform zelf hebben ontwikkeld en onderhouden met een team van 5 specialisten, kunnen we bij vragen van klanten snel schakelen”, zegt Ronald. “Daarnaast beschikken we over onze eigen Invaro-servicedienst. Onze 23 monteurs komen langs op locatie en met onze professioneel ingerichte remote-afdeling kunnen we ook op afstand ondersteuning bieden.”

Bijkomend voordeel van een eigen platform is dat het eenvoudig op basis van behoefte verbeterd kan worden. “We gebruiken het platform bij sorteeroplossingen voor pootgoed én bloemen. Dit brede perspectief levert veel interessante inzichten op. Updates die we doorvoeren, zijn voor alle klanten beschikbaar. Hierdoor blijven onze oplossingen, waaronder de Optica Q, automatisch bij de tijd.”

Het maximale uit elke oogst
De Optica Q is een compacte machine met een lengte van drie meter. “Met onze kennis en ervaring kunnen wij helpen bij de implementatie in bestaande opstellingen”, vertelt Harold. “De Optica Q is te gebruiken naast onze optische maatsorteerder, de Optica CS, conventionele schok- of schudsorteerders of in combinatie met machines van andere merken. Die flexibiliteit biedt uitkomst. Zo kun je ongewassen pootgoed direct na het maatsorteren door de Optica Q halen, maar bijvoorbeeld ook na een bewaarperiode. Op die manier weet je zeker dat je uiteindelijk een schoon product aflevert bij de klant.”

Per uur worden tien tot vijftien ton pootaardappelen verwerkt. Omgerekend leest de Optica Q net zo snel als drie mensen in de leeskamer. Dat levert een flinke besparing op, maar biedt bovenal kansen om verder te professionaliseren. “De kwaliteitssortering vormt de laatste stap in het proces. Hoe nauwkeuriger dit gebeurt, hoe beter. Met de Optica Q wordt elke pootaardappel op de juiste waarde geschat, waardoor je het maximale uit de oogst haalt.”


Samen met de klant

Om de Optica Q zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoeften van de klant, werd een klantpanel opgericht. “Het panel daagde ons uit om specifieke wensen in de machine te verwerken”, zegt Ronald. In de komende maanden testen de R&D-mannen een prototype van de Optica Q in de praktijk. Op basis daarvan voeren ze optimalisaties door, zodat voor het sorteerseizoen 2023/2024 een eerste serie geleverd kan worden. “De nauwe samenwerking met klanten maakt ons werk leuk. Dankzij onze betrokkenheid weten we wat zij belangrijk vinden. En ontwikkelen we oplossingen die van toegevoegde waarde zijn.”

Blijf op de hoogte! Schrijf u in voor de nieuwsbrief